Lovitură pentru Simona Halep! Ce spun specialiștii: „Prezumția de nevinovăție nu se aplică în domeniul antidoping” | EXCLUSIV

Lovitură pentru Simona Halep! Ce spun specialiștii: „Prezumția de nevinovăție nu se aplică în domeniul antidoping
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep riscă să fie suspendată între doi și patru ani, după ce a fost depistată pozitiv, la US Open, cu Roxadustat, o substanță interzisă în sportul profesionist, susține Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis a comunicat că Simona Halep a folosit o substanță numită Roxadustat, inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a venit cu unele precizări în exclusivitate pentru Prosport.

Lovitură pentru Simona Halep! Ce spun specialiștii: „Prezumția de nevinovăție nu se aplică în domeniul anti-doping” | EXCLUSIV

Acesta admite că legislația anti-doping este o ramură specială care nu are nici o legătură cu alte ramuri de drept, cu ar fi dreptul civil, dreptul contravențional sau dreptul penal.

„Emoția din societatea noastră generată de cazul Simonei Halep crează multe discuții. Cred că se impun câteva precizări, pentru toți iubitorii sportului, legate de legislația antidoping și de principiile care stau la baza acestei proceduri anti-doping.

Așa cum am mai afirmat și cu altă ocazie, legislația anti-doping este o ramură specială care nu are nici o legătură cu alte ramuri de drept, cu ar fi dreptul civil, dreptul contravențional sau dreptul penal.

Această precizare este deosebit de importantă pentru că nu se pot aplica unei proceduri anti-doping reguli din alte ramuri de drept.

Ce spune legislația internațională?

În primul rând, în domeniul combaterii dopajului în sport se aplică legislația internațională:

  • – Convenția împotriva dopajului adoptată în cadrul Consiliului Europei, la Strasbourg la 16 noiembrie 1989;
  • – Convenția Internațională împotriva Dopajului în Sport, adoptată în cadrul Conferinței Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, la Paris 19 octombrie 2005;
  • – standarde internaționale:
  • – Codul Mondial Antidoping adoptata de către Agenția Mondială Antidoping (WADA – World Antidoping Agency);
  • – Standardul Internațional pentru Testare şi Investigații;
  • – Standardul Internaional privind Scutirile pentru Uz Terapeutic;
  • – Standardul Internațional privind Protecția Confidențialității și a Informațiilor Personale;
  • – Standardul Internațional Lista Interzisă 2021;
  • – Standardul Internațional pentru Gestionarea Rezultatelor

Toate aceste standarde se regăsesc și la nivelul fiecărei federații internaționale și sunt transpuse și în legislațiile naționale ale statelor ale statelor semnatare ale Codului Mondial
Antidoping. După cum se poate lesne vedea, este o legislație care reglementează fiecare pas care se face în cadrul unui control anti-doping.

În al doilea rând, prezumția de nevinovăție nu se aplică în domeniul anti-doping.

Legislația este foarte clară în acest sens: ”Prezența unei substanțe interzise sau a metaboliților acesteia ori a markerilor ei în proba provenită de la un sportiv. Este de datoria sportivilor să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul lor. Sportivii sunt răspunzători pentru prezența oricărei substanțe interzise sau a metaboliților ori a markerilor acesteia, depistată în probele lor.

Nu este necesar să se probeze intenția, vinovăția, neglijența sau utilizarea cu bună știință

În consecință, nu este necesar să se probeze intenția, vinovăția, neglijența sau folosirea cu bună știință de către sportiv pentru a stabili o încălcare anti-doping”.

Un alt alineat din legislația specifică are prevederi asemănătoare referitoare la utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă: ”Este de datoria sportivilor să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în corpul lor și că nu se utilizează nicio metodă interzisă.

Prin urmare, nu este necesar să se probeze intenția, vinovăția, neglijența sau utilizarea cu bună știință de către un sportiv pentru a se stabili o încălcare a reglementărilor anti-doping privind utilizarea unei substanțe interzise sau a unei metode interzise”.

Din această prevedere se desprinde principiul strictei responsabilități a sportivului pentru absolut orice substanță se regăsește în organismul său

Mai există numeroase alte prevederi incidente în materia combaterii dopajului în sport

Este important de menționat și faptul că nu prezintă relevanță dacă tentativa de utilizare a unei substanțe interzise sau a unei metode interzise a condus la rezultatul dorit. Este suficient faptul că s-a încercat folosirea uneia dintre acestea pentru a se considera că a avut loc o încălcare a reglementărilor anti-doping.

Și o ultimă precizare pe care aș dori să o fac în acest context este aceea că dacă un sportiv sau o altă persoană poate demonstra, într-un caz particular, că nu i se poate imputa vinovăția sau neglijența, perioada de suspendare altfel aplicabilă va fi eliminată, în conformitate cu legislația în vigoare.

În afară de cele prezentate mai sus, mai există numeroase alte prevederi incidente în materia combaterii dopajului în sport, dar asupra acestora vom reveni punctual”, a declarat Cristian Jura pentru Prosport.

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii…
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un club de TOP din Europa
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un…
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi vine!
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Un fenomen meteorologic rar a băgat în spital 50 de persoane, la Cluj-Napoca. Ce alte zone au fost afectate
Un fenomen meteorologic rar a băgat în spital 50 de persoane, la Cluj-Napoca. Ce alte zone au fost afectate
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Ce poreclă poate să aibă milionarul român care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Ce poreclă poate să aibă milionarul român care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături de iubita româncă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături…
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și în filme
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și…
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au…
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în…
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
×